Fundusze Europejskie Na Pomoc Żywnościową 2021-2027 - Podprogram 2023
Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Kęsowie  informuje, że od 12 lutego 2024 r. obowiązują nowe kryteria dochodowe uprawniające do korzystania z pomocy żywnościowej w ramach Programu Fundusze Europejskie na Pomoc Żywnościową 2021-2027.
Pomocą żywnościową w Programie mogą być objęte osoby i rodziny znajdujące się w trudnej sytuacji życiowej, spełniające kryteria określone w art. 7 ustawy z dnia 12 marca 2004 r. o pomocy społecznej i których dochód nie przekracza 265% kryterium dochodowego uprawniającego do skorzystania z pomocy społecznej, tj.:
 
  • 2 056,40 zł dla osoby samotnie gospodarującej
  • 1 590,00 zł dla osoby w rodzinie.
FEPŻ jest bezpośrednim następcą Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 (PO PŻ). Program – podobnie jak PO PŻ – opiera się na zapewnieniu osobom najbardziej potrzebującym podstawowej pomocy żywnościowej w formie paczek lub posiłków oraz umożliwieniu im udziału w bezpłatnych warsztatach na rzecz włączenia społecznego – tzw. działaniach towarzyszących. Program będzie realizowany przez najbliższe 7 lat – do 2029 r.
 
CELE PROGRAMU
Zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących, a jej celami szczegółowymi są:
  • organizacja i koordynacja sieci dystrybucji pomocy żywnościowej składającej się z organizacji partnerskich lokalnych, zwanych dalej OPL, zgodnie z wytycznymi IZ,
  • racjonalne zagospodarowanie artykułów spożywczych otrzymanych z OPO oraz z innych źródeł, na potrzeby udzielania pomocy żywnościowej osobom najbardziej potrzebującym,
  • przekazanie artykułów spożywczych osobom zakwalifikowanym do otrzymania pomocy żywnościowej zgodnie z wytycznymi IZ,
  • prowadzenie działań w ramach środków towarzyszących wśród osób najbardziej potrzebujących zakwalifikowanych do objęcia pomocą żywnościową, mających na celu włączenie społeczne.
Zestaw na Podprogram 2023 dla jednego odbiorcy końcowego obejmuje artykuły spożywcze: w łącznej ilości ok. 34 kg, w tym:
  • Artykuły warzywne i owocowe w tym: (groszek z marchewką 1,60 kg, koncentrat pomidorowy 0,96 kg, dżem truskawkowy 1,20 kg),
  • Artykuły skrobiowe w tym: (makaron jajeczny świderki 2,50 kg, mąka pszenna 4 kg, kasza jęczmienna 1,50 kg, płatki owsiane 1 kg herbatniki maślane 0,60 kg, kawa zbożowa rozpuszczalna 0,40 kg),
  • Artykuły mleczne w tym: (mleko UHT 6 l, ser podpuszczkowy dojrzewający 1,20 kg),
  • Artykuły mięsne w tym: (szynka wieprzowa mielona 1,20 kg, szynka drobiowa 1,20 kg, pasztet wieprzowy 0,48 kg, szprot w oleju 0,68 kg),
  • Cukier (Cukier biały 4 kg),
  • Tłuszcze (olej rzepakowy 4 l),
  • Dania gotowe (Fasolka po bretońsku 1,50 kg).
 
OKRES  REALIZACJI  DOSTAW